Greenwashing Rise

Greenwashing Rise

Op 12 juli 2024 stuurde stichting Rotterdam Natuurlijk! een brief naar de gemeenteraadsleden waarin elementen in het ontwerpbestemmingsplan Rise worden aangewezen als greenwashing. Bij deze brief horen twee bijlagen: bijlage 1 en bijlage 2. De conclusie is dat het college de Rotterdammers en gemeenteraadsleden opnieuw misleidt, net als de stichting eerder constateerde na een analyse van het ambitiedocument Weena 70.

De vraag is echter of gemeenteraadsleden het college greenwashing aanrekenen. Ondanks de inzichten die de gemeenteraadsleden hebben ontvangen over greenwashing in het Ambitiedocument Weena 70, hebben slechts 3 raadsleden, te weten van de SP en BIJ1, tegen het ambitiedocument gestemd. Er zijn daarnaast geen vragen gesteld aan het college over misleiding en greenwashing in het ambitiedocument.

Het lijkt erop dat greenwashing en misleiding door de overheid zelf geen bezwaren oplevert voor de “controlerende macht” zolang de (zelfopgelegde) bouwambitie wordt nagestreefd. Nog altijd ontbreken toetsbare doelstellingen voor de kwaliteit van de leefomgeving en concrete samenwerkingsverbanden met burgers, onafhankelijk deskundigen en (ideële) organisaties. Hoe lang is dit vol te houden? De overheid is immers een voorbeeld voor de burgers, toch? Een vraag waar raadsleden zich tijdens het zomerreces een antwoord op moeten formuleren.

Mocht u naar aanleiding van deze publicatie vermoeden dat gemeentelijke plannen in uw omgeving elementen van greenwashing bevatten, schroom dan niet om de onderliggende onderbouwing voor de “verdachte” duurzaamheidsclaims op te vragen via uw directe contacten binnen de gemeente of via een Woo-verzoek. U kunt zich beroepen op het Verdrag van Aarhus, u heeft recht op volledige inzage in alle milieu-informatie. Inspiratie kunt u halen uit de brieven van stichting RN!.